Recuperant la memòria

RECUPERANT LA MEMÒRIA és un projecte de l’IES Pere Boïl dut a terme pel Departament d’Història.

El seu objectiu és realitzar activitats sobre memòria històrica i democràtica. I en donar testimoni.

La Memòria com a eina intel·lectual col·lectiva de recuperació del passat és un element de primer ordre que permet completar el coneixement històric.

La Memòria -entesa com el conjunt de records individuals dels individus que formen part d’un col·lectiu social, depòsit i patrimoni de vivències comunes compartides (Aróstegui, Julio, La Història vivida, 2004)- és un recurs essencial en la configuració de la identitat col·lectiva d’una societat. D’ací la pertinència d’utilitzar la Memòria, però en conjunció amb la Història, entesa esta última com la disciplina que tracta de conéixer el passat a través de l’ús de conceptes abstractes i de categories d’anàlisis que faciliten la comparació diacrònica i sincrònica de fets i processos.

La següent entrevista és el primer testimoni d’esta conjunció entre Història i Memòria.

Es tracta de l’entrevista realitzada el 9 de novembre de 2023 en RadioPere a l’historiador i activista Salvador Espí, guardonat amb el premi 9 d’Octubre 2023 que atorga l’Ajuntament de Manises. En esta xarrada, guiada per dues alumnes del centre de 2n BAHI -Irene Plazas i Aitana Cánovas-, Salvador Espí ens parla d’història, de memòria i de compromís.

La gravació i edició de la peça ha sigut a càrrec del professor Fernando Moreillo.

El segon testimoni de la conjunció entre Història i Memòria és l’activitat que convida a l’alumnat a xarrar amb els seus avis i àvies per a fer memòria sobre la seua vida. I convertir eixe record en relat. Per a això els hem proporcionat una enquesta que els servisca com a guia en eixa xarrada sobre el passat familiar.

La tercera activitat per a recuperar la memòria ha sigut una xarrada realitzada en el centre el 27 de març de 2024 sota el títol “Les fosses de Paterna” i en la qual han participat la presidenta de l’Associació de Víctimes del Franquisme de la fossa 111 del cementeri de Paterna, Vicen Juan, i Álex Calpe, representant de l’organització Arqueoantro responsable de l’exhumació i identificació de les víctimes de la repressió franquista soterrades en aquest cementeri.

Top