Recuperant la memòria

RECUPERANT LA MEMÒRIA és un projecte de l’IES Pere Boïl dut a terme pel Departament d’Història.

El seu objectiu és realitzar activitats sobre memòria històrica i democràtica. I en donar testimoni.

La Memòria com a eina intel·lectual col·lectiva de recuperació del passat és un element de primer ordre que permet completar el coneixement històric.

La Memòria -entesa com el conjunt de records individuals dels individus que formen part d’un col·lectiu social, depòsit i patrimoni de vivències comunes compartides (Aróstegui, Julio, La Història vivida, 2004)- és un recurs essencial en la configuració de la identitat col·lectiva d’una societat. D’ací la pertinència d’utilitzar la Memòria, però en conjunció amb la Història, entesa esta última com la disciplina que tracta de conéixer el passat a través de l’ús de conceptes abstractes i de categories d’anàlisis que faciliten la comparació diacrònica i sincrònica de fets i processos.

La següent entrevista és el primer testimoni d’esta conjunció entre Història i Memòria.

Es tracta de l’entrevista realitzada el 9 de novembre de 2023 en RadioPere a l’historiador i activista Salvador Espí, guardonat amb el premi 9 d’Octubre 2023 que atorga l’Ajuntament de Manises. En esta xarrada, guiada per dues alumnes del centre de 2n BAHI -Irene Plazas i Aitana Cánovas-, Salvador Espí ens parla d’història, de memòria i de compromís.

La gravació i edició de la peça ha sigut a càrrec del professor Fernando Moreillo.

Top