Notícies

12 març 2019

MARIA CUESTA GUANYA EL PRIMER PREMI DE POESIA EN CASTELLÀ “VILA DE MISLATA”

L’alumna de 2n Batxillerat Cientificotecnològic María Cuesta Martín ha guanyat el primer premi de poesia en castellà en el concurs Premis Juvenils de Literatura Breu 2018 de la Vila de Mislata.

El treball guanyador està compost per una sèrie de composicions poètiques que tracten sobre l’amor, la decepció, el sexe i les preocupacions vitals en general.

Segons María, “la idea d’escriure prové en certa manera d’un enuig amb el món, en el qual hi ha aspectes que no podem canviar i escriure ajuda a canalitzar el desassossec del moment. És com una mena de catarsi”.

El fet de presentar-se al concurs va partir dels ànims de sa mare que la va conduir a fer-ho. A més, María creu que “ s’ha d’escriure per a un mateix i alhora per compartir les teues inquietuds i sentiments amb els altres”.

Quan María es va assabentar que havia guanyat aquest primer premi es va sentir molt agraïda, ja que s’havia valorat la seua obra i les persones del jurat que havien considerat aquest guardó tal volta se sentien identificades amb alguns dels seus poemes.

María ja té publicada una trilogia de ciència-ficció que va començar a escriure quan tenia onze anys. Endavant es presentarà al concurs literari del Consell Valencià de Cultura amb unes composicions poètiques que versen sobre la contaminació oceànica. Són també una sèrie de composicions poètiques breus, que tenen com a fil conductor la brutícia a la mar.

D’altra banda, també hi té previst presentar-se al concurs Solstici de Manises, que se celebra cada any en aquesta localitat i en el qual només participen alumnat dels instituts de Manises i que ofereix les modalitats de poesia i narrativa en castellà i en valencià, amb tres premis per a cada categoria.

Si analitzem les poesies guanyadores de María, podem afirmar que destaca una gran profunditat en el tractament de les preocupacions vitals. A més, el llenguatge de vegades és cru i desgarrador, que mostra de manera passional la importància dels sentiments humans i de la consideració de les persones com a éssers humans amb defectes i virtuts. María tracta amb molta valentia i de manera molt directa les emocions pròpies que li causen els altres i sap plasmar amb llenguatge poètic tot allò que li fascina i li crea inquietuds.

Per compartir amb l’autora alguna de les seues composicions, us deixem amb algun fragment dels seus poemes:

Física

Gravedad

Fuerza de atracción

Que impide que cualquier cuerpo

se resista a sus efectos

Fíjate

No serás tú gravedad

Y tus d(efectos)

Contra mi propia voluntad

Me atraen

Me precipitan a gran velocidad

Pero quién puede ser inmune

A las leyes del universo.”

En definitiva, la poesia li agrada molt per a “expressar sentiments d’una manera molt pura”, afirma María.

Marian Arnandis (dept. valencià)

Top